“Jat” leti sve niže

Bez autora
Jul 07 2010

Nacionalna aviokompanija prevezla je u prvoj polovini godine 435.558 putnika, 874 tona robe i 285 tona pošte. To, međutim, nisu rezultati kojima “Jat ervejz” može da se pohvali, jer je u poređenju sa prošlom godinom, u kojoj je zabeležen pad broja putnika za 22 odsto, ova godina još gora.Tačnije, u prvih šest meseci 2008. prevezeno je 578.781 , a u istom periodu lane 451.779 putnika. Drastičan pad “Jat” je zabeležio u čarter saobraćaju. Za prvih šest meseci broj letova u čarteru manji je za čak 45 odsto, a broj prevezenih turista manji je za 41 odsto nego u istom periodu lane.

“Jat” leti sve nižeNacionalna aviokompanija prevezla je u prvoj polovini godine 435.558 putnika, 874 tona robe i 285 tona pošte.

To, međutim, nisu rezultati kojima “Jat ervejz” može da se pohvali, jer je u poređenju sa prošlom godinom, u kojoj je zabeležen pad broja putnika za 22 odsto, ova godina još gora. Tačnije, u prvih šest meseci 2008. prevezeno je 578.781 , a u istom periodu lane 451.779 putnika.

Drastičan pad “Jat” je zabeležio u čarter saobraćaju. Za prvih šest meseci broj letova u čarteru manji je za čak 45 odsto, a broj prevezenih turista manji je za 41 odsto nego u istom periodu lane. A valjalo bi podsetiti da je u prvoj polovini prošle godine bilo velikih problema sa čarterima, jer “Jat” nije imao dozvole za Tursku.

Ukupno, u odnosu na prvih šest meseci lane, “Jat” je imao za sedam odsto manje letova, za četiri odsto manje putnika, za pet odsto manje robe i šest odsto manje pošte. Ni marketing u koji nacionalna aviokompanija ulaže “brdo” novca izgleda ne pomaže. Jedina svetla tačka je saobraćaj sa Crnom Gorom. Broj letova ka Tivtu i Podgorici veći je za 36 odsto, a broj prevezenih putnika za 42 odsto. U evromediteranskom saobraćaju broj letova je smanjen za 12 odsto, a putnika je manje za šest odsto.

“Jat” je u junu ove godine imao u planu 1.925 što je za deset odsto manje nego prošle godine. Prošlog meseca realizovano je 1.578 letova što je 18 odsto manje od plana i 13 odsto manje nego u istom mesecu lane. Redovnost saobraćaja je ista kao i u junu prošle godine i iznosi 64 odsto.

Kašnjenja

Jedno kašnjenje uzrokuje drugo, odnosno takozvani posledični razlozi najčešći su razlog zašto putnici nisu do željenih destinacija stizali na vreme. Za ta kašnjenja prošlog meseca najviše su krive kontrole letenja (132 kašnjenja), zatim aerodromi (kasnila 62 leta), tehnički problemi uzročnik su 54 zakasnela leta, a zbog meteoroloških uslova kasnilo je 19 letova. Prošlog meseca “Jat” je prevezao 97.737 putnika, što je deset odsto manje nego u junu prošle godine, dok je broj prevezenih putnika u čarteru manji za 45 odsto.

Konsultant

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu za infrastrukturu Miodrag Miljković izjavio je da će tender za izbor konsultanta za osnivanja nove avio-kompanije, koja od “Jat ervejza” treba da preuzme ulogu nacionalnog avio-prevoznika, biti raspisan kada za to budu obezbeđena finansijska sredstva.

Miljković je rekao da se priprema raspisivanje javne nabavke, ne precizirajući kada će to biti učinjeno. U Ministarstvu za infrastrukturu je ranije bilo najavljeno da će tender za izbor konsultanta biti raspisan do kraja juna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik